ЗМІНИ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ПЛЕЧОВИХ КІСТОК ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ ЖОВТОГО БАРВНИКУ ТАРТРАЗИНУ - Лук’янцева Г.В., H.V.; Пастухова, В.А.; Ковальчук, О.І.; Дутчак, У.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Тривале введення статевозрілим білим щурам жовтого барвнику тартразину (Е102) в дозах 750 мг/кг і 1500 мг/кг супроводжується значним дозозалежним порушенням хімічного складу кісток, а саме – призводить до суттєвого зниження вмісту органічних та мінеральних речовин, підвищення кількості гідрофільних елементів з одночасною гіпергідратацією кісткової тканини. Комбіноване застосування разом з тартразином фармакологічного коректора антиоксидантної дії селенази достовірно посилювало мінералізацію досліджених кісток, призвело до зростання вмісту органічних і мінеральних речовин, знижених впливом Е102, а також знизило ступінь гіпергідратації кісток, спричинений збільшенням вмісту натрію і калію.
Keywords: тартразин; кістки; хімічний склад; селеназа