ВПЛИВ ЕПІХЛОРГІДРИНУ НА СТАН КРИПТ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ ЩУРІВ ТА КОРЕКЦІЯ НАСЛІДКІВ ЦЬОГО ВПЛИВУ - Мірзебасов, М.А.; Смірнов, А.С.; Смірнов, С.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Стан здоров’я сучасної людини значною мірою залежить від впливу хімічних речовин, які є антропогенними забруднювачами навколишнього середовища. Епіхлоргідрин (ЕПХГ) є однією з таких хімічних речовин. Закономірності впливу ЕПХГ на дванадцятипалу кишку (ДК) вивчені недостатньо. Метою дослідження було дослідити характер дії ЕПХГ на стан крипт слизової оболонки СО ДК. У дослідженні були використані самці білих щурів. Глибину крипт СО ДК та кількість G-ендокриноцитів в одній крипті СО ДК визначали за допомогою лабораторного мікроскопу серії МС 100 фірми Micros (Австрія). Тривалий вплив ЕПХГ призводив до зменшення глибини крипт СО ДК та до зменшення кількості G-ендокриноцитів в одній крипті СО ДК. Введення екстракту ехінацеї пурпурової, а також введення тіотриазоліну у період проведення інгаляцій ЕПХГ призводило до зменшення виразності та тривалості зменшення глибини крипт СО ДК, та до запобігання виникнення зменшення кількості G-ендокриноцитів в одній крипті СО ДК, які були викликані дією ЕПХГ. Тіотриазолін більш ефективно, ніж екстракту ЕП, скорочував тривалість зменшення глибини крипт.
Keywords: епіхлоргідрин. слизова оболонка; дванадцятипала кишка; щури