ВЛАДИСЛАВ ШИМОНОВИЧ – ОРГАНІЗАТОР І ПЕРШИЙ КЕРІВНИК КАФЕДРИ ГІСТОЛОГІЇ ТА ЕМБРІОЛОГІЇ ЛЬВІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Надрага, М.С.; Луцик, О.Д. (Світ медицини та біології, 2019)
Стаття присвячена постаті Владислава Шимоновича – видатного львівського гістолога, засновника і керівника кафедри гістології та ембріології (1897-1937), декана медичного факультету (1906-1907) Львівського університету. Представлено життєвий шлях та науковий доробок вченого. Проаналізовано його праці, присвячені актуальним на той час проблемам гістофізіології надниркових залоз, травної системи та нервових закінчень. Особливу увагу звернено на підручник з гістології та мікроскопічної анатомії тіла людини, про високу цінність якого свідчить одинадцять перевидань на п’яти європейських мовах. Владислав Шимонович підготував п’ятьох професорів: С. Гжицького, Л. Ябурека, Б. Ялового, Б. Кальварийского, Б. Конопацьку. Про визнання науково-дидактичного доробку львівського вченого засвідчує його обрання дійсним членом Польської Академії мистецтв і наук у Кракові та присудження почесного звання Заслуженого професора Львівського університету.
Keywords: історія гістології та ембріології; підручник гістології; надниркові залози; чутливі нервові закінчення