ВПЛИВ 30 ДЕННОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ДЕПРИВАЦІЇ СИНТЕЗУ ТЕСТОСТЕРОНА НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕРСТИЦІАЛЬНИХ ЕНДОКРИНОЦИТІВ ТА СУСТЕНТОЦИТІВ ЯЄЧКА ЩУРІВ - Стецук, Є.В.; Костенко В. О., V.O.; Шепітько, В.І.; Гольцев, А.М. (Світ медицини та біології, 2019)
На ранніх етапах центральної депривації синтезу тестостерону у щурів встановлено, що в популяції сустентоцитів та інтерстиціальних ендокриноцитів з'являються клітини з ультраструктурними ознаками функціональної напруги, спрямованих на підтримку секреторної функції яєчка. Центральна депривація синтезу тестостерону викликає розвиток оксидативного стресу в сім'яниках, знижує активність аргіназного шляху метаболізму L-аргініну і змінює джерело продукції NO з конституційних ізоформ NO-синтази на індуцибельну. Виявлені порушення метаболічної і функціональної активності цих клітин і призводять до порушень сперматогенезу.
Keywords: сім'яники; інтерстиціальні ендокриноцити; сустентоцити; NO-синтаза; iNOS; cNOS; L-аргінін; супероксиддисмутаза; NF-kB-COX2; щури