ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ В УМОВАХ РЕФОРМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Васильєв, А.Г.; Михальчук, В.М.; Гбур, З.В.; Вороненко, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті систематизовано ключові результати реформування галузі охорони здоров’я. Встановлено, що реформи зумовлять зростання рівня конкуренції в галузі медицини, що потребуватиме від приватних клінік оптимізації їх роботи. Доведено, що реалізація реформ зумовлює розвиток приватної медицини, яка на сьогодні характеризується рядом конкурентних переваг порівняно з державними медичними закладами: якістю медичних послуг, обладнанням, широким спектром методів лікування та діагностики захворювань, вузькоспеціалізованими кадрами, можливістю забезпечувати постійне навчання персоналу. Виділено ключові напрямки оптимізації роботи приватних клінік: налагодження співпраці з контрагентами приватної клініки; оптимізація роботи персоналу, підбір кадрів та формування команд, оплати їх праці відповідно законодавству; техніко-технологічне забезпечення діяльності приватної клініки, що передбачає відповідність обладнання та приміщення діючим правовим нормам; автоматизовані методи лабораторної діагностики, які можуть давати високу продуктивність; інтеграція інформаційних систем з державними електронними сервісами в галузі охорони здоров’я.
Keywords: реформи; охорона здоров’я; приватні клініки; приватна медицина; медичні заклади