ДИНАМІКА ПОШИРЕНОСТІ ТА ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА НОВОУТВОРЕННЯ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ - Волосовець, О.П.; Кривопустов, С.П.; Волосовець, А.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Протягом 1994-2017 рр. в Україні має місце високий темп приросту захворюваності дітей на новоутворення (+162,3%) та поширеності новоутворень у дитячого населення (+211,7%). В усіх 9 областях з територіями радіоекологічного контролю відзначались вищі за загальнодержавні показники захворюваності дитячого населення на новоутворення та їх поширеності, за винятком показників поширеності у дітей Житомирської області та захворюваності на новоутворення у дітей Волинської та Чернігівської областей. За останні 23 роки різниця у захворюваності на новоутворення між дітьми з областей з ТРК та іншими областями збільшилась до 36,6%, а у порівнянні із загальнодержавним показником різниця зросла на 23,5%. Показник смертності від новоутворень дітей, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, перевищував загальнодержавний показник смертності дітей від злоякісних новоутворень включно до 2010 року. Потім спостерігалась зворотня динаміка, а у 2016 році смертність від новоутворень дітей, потерпілих від аварії на ЧАЕС, знову дещо перевищувала загальнодержавний показник.
Keywords: діти; захворюваність; новоутворення; ЧАЕС