ЗАЛЕЖНІСТЬ ИНТЕНСИВНОСТИ КАРІЄСУ У ОСІБ ПОПУЛЯЦІЇ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ПРИЛЕГЛИХ ОБЛАСТЕЙ, ЩО НАРОДИЛИСЯ З МАКРОСОМІЄЮ, ВІД ІНДЕКСУ МАСИ ТІЛА ПРИ НАРОДЖЕННІ - Гармаш, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Обстежено 220 осіб віком від 11 до 55 років. У 140 осіб, які народились із макросомією, та у 80 осіб відповідного віку та статі, чиї параметри при народженні відповідали нормі, проведено визначення індексів карієсу, оцінено гігієнічний стан ротової порожнини, визначено швидкість слиновиділення змішаної слини та швидкість секреції малих слинних залоз, визначено кількість слинних залоз на фіксованій площі та оцінено стан кислотно-лужної рівноваги ротової рідини. Зроблено висновок, що серед обстежених учасників дослідження, які народились макросомами, у період постійного прикуcу найвищі значення показників карієсу були зафіксовані в осіб, які народились із внутрішньоутробним ожирінням. Особи, які народились з макросомією, в середньому, мають достовірно зменшену кількість малих слинних залоз на одиницю площі, зниження швидкості секреції змішаної слини та зниження швидкості секреції малих слинних залоз у порівнянні з особами, чиї параметри при народженні відповідали нормі.
Keywords: макросомія плоду; ротова порожнина; постійний прикус