ПОКАЗНИКИ РЕОГРАМИ СТЕГНА У ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ХЛОПЧИКІВ І ДІВЧАТОК РІЗНИХ СОМАТОТИПІВ - Гунас, І.В.; Серебреннікова, О.А.; Хмель, Л.Л.; Смолко, Н.М.; Смолко, Д.Г. (Світ медицини та біології, 2019)
Коректна оцінка реовазографічних показників неможлива без урахування віку, статі та соматотипу досліджуваних осіб. Мета дослідження – встановити у практично здорових дівчаток і хлопчиків різних соматотипів, мешканців Подільського регіону України, особливості показників реограми стегна. У 108 практично здорових дівчаток і 103 хлопчиків, у третьому поколінні міських підлітків Подільського регіону України, визначені реографічні параметри стегна. Антропометричне обстеження проведено згідно схеми В. В. Бунака (1941). Для оцінки соматотипу підлітків використовувалась математична схема J. Carter i B. Heath (1990). Cтатистична обробка отриманих результатів проведена в ліцензійному пакеті “Statistica 5.5” з використанням непараметричних методів оцінки результатів. Найбільш виражені відмінності показників реограми стегна у дівчаток різних соматотипів встановлені для часових (більші значення у представниць мезоморфного соматотипу часу висхідної частини й повільного кровонаповнення реограми) і похідних (менші значення у представниць мезоморфного соматотипу середньої швидкості швидкого й повільного кровонаповнення і показника співвідношення тонусів артерій та більші значення – показника тонусу всіх артерій і тонусу артерій середнього та мілкого діаметру) показників, а у хлопчиків – для амплітудних показників (менші значення у представників мезоморфного соматотипу). Крім того, у дівчаток різних соматотипів більшість амплітудних і майже половина похідних показників реограми стегна більша, ніж у хлопчиків відповідних соматотипів; а у хлопчиків різних соматотипів – більш ніж половина часових (за винятком часу повільного кровонаповнення реограми) показників.
Keywords: показники реограми стегна; практично здорові дівчатка та хлопчики; соматотип; статеві розбіжності