КІЛЬКІСНІ ОЗНАКИ ПАЛЬЦЕВОЇ ДЕРМАТОГЛІФІКИ ЯК МАРКЕРИ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ, БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ ТА АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ - Дмитренко, С.В.; Щерба, І.К.; Очеретна, Н.П.; Кульчевич, Л.В.; Фік, Л.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Коморбідність атопічних захворювань стала підставою для застосування методу дерматогліфіки задля уточнення генетичної природи «атопічного маршу». Мета дослідження – виявити розбіжності кількісних ознак пальцевої дерматогліфіки між хворими на атопічний дерматит, алергічний риніт та бронхіальну астму. Первинні показники пальцевої дерматогліфіки хворих на атопічний дерматит, алергічний риніт та бронхіальну астму хлопців і дівчат взяті з банку даних Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова та були використані в попередніх дослідженнях при порівняні з практично здоровими хлопцями і дівчатами. Відбитки отримані методом «типографської фарби» за Гладковою Т. Д. За методикою Cummins H. і Midlo Ch. проведено дерматогліфічне дослідження 320 хлопців і дівчат, хворих на алергічний риніт (n=69), бронхіальну астму (n=108) та атопічний дерматит (n=143). Аналізу підлягали кількісні показники пальцевої дерматогліфіки: пальцеві гребінцеві рахунки, сумарні та тотальний гребінцеві рахунки, а також дельтовий індекс. Статистична обробка отриманих результатів проведена в пакеті «Statistica 6.1». Встановлено, що розбіжності кількісних показників пальцевої дерматогліфіки між хлопцями або дівчатами, хворими на атопічний дерматит й алергічний риніт охоплюють відповідно 0 % і 35,71 %, між хворими на алергічний риніт та бронхіальну астму – 28,57 % і 42,86 %, між хворими на атопічний дерматит та бронхіальну астму – 42,86 % і 100 % відповідно. Отримані результати визначають порядок розвитку «атопічного маршу»: атопічний дерматит або алергічний риніт → бронхіальна астма (у хлопців); атопічний дерматит → алергічний риніт → бронхіальна астма (у дівчат).
Keywords: пальцеві гребінцеві рахунки; сумарні; тотальний гребінцеві рахунки; дельтовий індекс; атопічний дерматит; бронхіальна астма; алергічний риніт