УДОСКОНАЛЕННЯ ДІАГНОСТИКИ ПРОЛОГНГОВАНОЇ ЖОВТЯНИЦІ У ДОНОШЕНИХ ДІТЕЙ НА ГРУДНОМУ ВИГОДОВУВАННІ - Єсипова, С.І. (Світ медицини та біології, 2019)
В статті представлено клініко-анамнестичні характеристики та особливості балансу про- і протизапальних цитокінів у дітей раннього віку з пролонгованою жовтяницею (ПЖ) на грудному вигодовуванні. Виявлено чинники пролонгованої жовтяниці новонароджених з боку матерів (ризик переривання вагітності, соматична патологія, порушення становлення лактації ) та дітей (морфофункціональна незрілість новонародженого, захворювання в періоді новонародженості). Розподіл дітей з ПЖ проводили за показниками загального білірубіну, з іншого боку, виділяли жовтяницю внаслідок грудного вигодовування та жовтяницю від грудного молока. Встановлено підвищення показників прозапальних цитокінів та епідермального фактору роста (ЕФР) у всіх дітей з ПЖ. Виявлено кореляційний зв’язок між показниками IL-1β, ЕФР та загального білірубіна у сироватки крові у дітей з ПЖ грудного молока. Затяжний перебіг жовтяниці від грудного молока може пояснюватися підвищеним вмістом ЕФР в сироватці крові. У дітей з ПЖ внаслідок грудного вигодовування недостатнє становлення лактації супроводжується підвищенням ентерогепатичної циркуляції і підвищенням концентрації сироваткового білірубіну.
Keywords: пролонгована жовтяниця; цитокіни; епідермальний фактор роста; діти раннього віку; грудне вигодовування