МЕДИКО-СОЦІАЛЬНІ ТА КЛІНІЧНІ АСПЕКТИ ДИСЦИРКУЛЯТОРНОЇ ЕНЦЕФАЛОПАТІЇ У ОСІБ ПРАЦЕЗДАТНОГО ВІКУ - Литвин, О.В.; Гандзюк, В.А.; Кондратюк, Н.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Зростання кількості цереброваскулярних хвороб в нашій країні в основному зумовлене хронічними, повільно прогресуючими формами – дисциркуляторними енцефалопатіями. Згідно з даними світової статистики, головною причиною неврологічної інвалідності є інсульт. Серед пацієнтів із цереброваскулярними хворобами, більше 15%, з огляду на виражених перманентних функціональних розладів, потребують постійного сестринського догляду. Велика частина постраждалих від інсульту мають ті чи інші обмеження працездатності через 7 років. Така ситуація спричиняє зростання демографічного навантаження на працездатне населення. Метою роботи стало вивчення медико-соціальних та клінічних аспектів перебігу дисциркуляторної енцефалопатії у осіб працездатного віку. За результатами дослідження доведено, що у пацієнтів з дисциркуляторною енцефалопатією і з артеріальною гіпертензією має місце достовірне збільшення пружності судин, але атеросклеротичне ураження судин було вище у пацієнтів з дисциркуляторною енцефалопатією. Особливістю порушень мозкового кровообігу у державних службовців з гіпертонічною дисциркуляторною енцефалопатією є підвищення судинного опору (p
Keywords: дисциркуляторна енцефалопатія; артеріальна гіпертензія; когнітивні порушення; медико-соціальний аспект