КОРЕЛЯЦІЙНІ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ ІМУНОЛОГІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ РОТОВОЇ РІДИНИ У ДІТЕЙ З ХРОНІЧНИМ КАТАРАЛЬНИМ ГІНГІВІТОМ - Малко, Н.В.; Гасюк, П.А.; Іванчишин, В.В.; Воробець, А.Б.; Калашніков, Д.В.; Зубченко, С.Г. (Світ медицини та біології, 2019)
Патологія людини, що виникає у зв’язку із зсувами у екологічному гомеостазі, розглядається як екологічна патологія, а згідно з літературними даними, біля 8–9% усіх захворювань можуть бути розцінені як екозумовлені, причому у економічно розвинених країнах ця цифра є значно вищою. У даній роботі з метою оцінки адаптаційних можливостей організму дітей і визначення факторів ризику виникнення ураження тканин пародонта досліджували імунологічні показники ротової рідини, проведено кореляційний аналіз між показниками імунологічного статусу ротової рідини дітей, їх віком та місцемпроживання. В результаті, проведені дослідження показують, що у дітей з хронічним катаральним гінгівітом концентрація імуноглобулінів знижується зі збільшенням віку, значно збільшується кількість лейкоцитів і підвищується рівень прозапальних цітокінів на тлі зниження рівня протизапальних цитокінів, у двох групах дослідження, однак у дітей з екологічно несприятливих регіонів цей процес носить більш виражений характер.
Keywords: діти; гінгівіт; ротова рідина; імуноглобуліни; цитокіни; лейкоцити; екологічна ситуація