КЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОДРОМАЛЬНОЇ ФАЗИ МІГРЕНІ У ПАЦІЄНТІВ З АБДОМІНАЛЬНИМ ОЖИРІННЯМ - Нікіфорова, О.С.; Дельва, М.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
На теперішній час встановлено, що абдомінальне ожиріння може впливати на клінічний перебіг мігрені. Метою роботи було оцінити особливості продромальної симптоматики у пацієнтів з епізодичною та хронічною мігренню, що мають абдомінальне ожиріння. Обстежено 96 пацієнтів з епізодичною і хронічною мігренню з нормальною масою тіла та абдомінальним ожирінням. Дані були зібрані з використанням структурованих анкет. 76 пацієнтів (78,5%) повідомляли про наявність мігренозного продрому. Пацієнти з абдомінальним ожирінням, в порівнянні із пацієнтами з нормальною масою тіла, мали більш високу частоту продромальних мігренозних симптомів (83% проти 75%) і відчували статистично вищу середню кількість продромальних симптомів на одного пацієнта (4,0 (4,0-6,0) проти 6, 0 (5,4-7,0), р
Keywords: мігрень; продром; абдомінальне ожиріння