ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ ЯК НАЙВИЩА СОЦІАЛЬНА ЦІННІСТЬ - Орлюк, О.П.; Малюга, Л.Ю.; Сіньова, Л.М.; Зозуля, Д.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Стаття присвячена питання здоров’я людини як найвищої соціальної цінності. Аргументовано, що з правового погляду здоров’я, точніше – об’єктом права на здоров’я є немайнове благо «здоров’я фізичної особи», зважаючи на те, що власне здоров’я є об’єктом нематеріального світу. Норми різних галузей права (конституційного, адміністративного, фінансового, кримінального, цивільного права) так чи інакше регулюють питання, пов’язані із реалізацією, охороною та захистом права на здоров’я. Тим самим ще раз підкреслюється конституційне положення про те, що здоров’я є однією з найвищих соціальних цінностей в нашій державі. Наголошується, що здоров'я має бути стратегічним напрямом життя людини, за допомогою чого забезпечується підвищення життєстійкості організму, природній опір організму стресовим явищам і депресивним станам. І тут слід враховувати, що стан здоров’я визначається кількісними та якісними медичними показниками. Відсутність таких показників, небажання чи визначення особою за непотрібне їх знати, жодним чиною не означає, що людина є здоровою. Про здоров’я треба думати, ним слід піклуватись. Але це вже питання суб’єктивного ставлення особи до самої себе. Водночас, особа має усвідомлювати, що власним здоров’ям можна не займатись (у разі виникнення якихось хвороб – не лікуватись), до тих пір, поки це не шкодить інтересам інших.
Keywords: здоров’я людини; благополуччя; ідеал здоров’я; соціальна цінність