АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ З ТИМЧАСОВОЮ ВТРАТОЮ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ У ПРАЦІВНИКІВ, ЩО ЗАЙНЯТІ ВИДОБУТКОМ ТА ПЕРЕРОБКОЮ ЗАЛІЗНОЇ РУДИ - Севальнєв, А.І.; Орєхова, О.В.; Павленко, А.І.; Шаравара, Л.П. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою данного дослідженння було вивчити рівень та структуру захворюваності з тимчасовою втратою працездатності серед працівників, що зайняті видобуванням та переробкою залізної руди в гірничо-металургійному комплексі України. У структурі захворюваності з тимчасовою втратою працездатності працівників, задіяних у видобутку та переробці залізної руди, на першому місці знаходяться захворювання органів дихання (55,57–58,83%), на другому місці – хвороби опорно-рухового апарату та сполучної тканини (9,73–10,61%), на третьому місці – травми, отруєння та деякі інші ефекти зовнішніх факторів. Рівень захворюваності з тимчасовою втратою працездатності на металургійному комбінаті перевищує середнє (1388,62±70,9) за кількістю випадків і високим (106,15±4,34) за кількістю днів непрацездатності на 100 робітників за шкалою Л.Є. Боткіна характеризується як вищий за середній та високий відповідно. В структурі захворюваності найбільшу питому вагу мають захворювання органів дихання, травми, захворювання кістково-м’язової системи. Проведені дослідження доводять необхідність встановлення динамічного нагляду, моніторингу за станом здоров’я кожного конкретного працівника з метою своєчасного виявлення початкових проявів професійного захворювання та обов’язкового проведення відновлювального лікування з метою збереження працездатності працівника у своїй професії, що відкриває перспективи для подальших наукових досліджень, спрямованих на розроблення та впровадження профілактичних заходів.
Keywords: умови праці; захворюваність; видобування та переробка залізної руди; гірничо-металургійний комплекс