РОЗВИТОК ОБЛІТЕРАЦІЇ В ТРОМБОВАНІЙ ВЕЛИКІЙ ПІДШКІРНІЙ ВЕНІ ПІСЛЯ ВПЛИВУ ЕНДОВЕНОЗНОГО ВИСОКОЧАСТОТНОГО ЕЛЕКТРОЗВАРЮВАННЯ - Дядик, О.О.; Саволюк, С.І.; Геращенко, Р.А.; Ходос, В.А.; Горбовець, В.С.; Козлова, К.С. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було вивчити морфологічні та ультразвукові зміни в тромбованій вені після дії високочастотного ендовенозного електрозварювання та визначити ефективність застосування методу в лікуванні гострого висхідного тромбофлебіта. Аналіз ультразвукових досліджень показав, що, не зважаючи на повну деструкцію всієї стінки вени, в перші дні після впливу в 5,76% виявлено ділянки пристінкового кровотоку. У періоді від 3 до 6 місяців в 3,84% випадків виявлено часткову реканалізацію. У період спостереження від 9 - 12 місяців в 1,92% випадків виявлено ділянки вени з повною реканалізацією. Ендовенозне високочастотне електрозварювання тромбованої великої підшкірної вени при гострому висхідному тромбофлебіті викликає повну деструкцію тромботичних мас та всіх шарів стінки вени і в 94,24% випадків дозволяє досягти повної облітерації вени.
Keywords: тромбофлебіт; морфологія вен; електрозварювання живих тканин; ультразвукове дослідження