ПОКАЗНИКИ ОКИСНО-НІТРОЗАТИВНОГО СТРЕСУ У ТКАНИНАХ ПАРОДОНТА ЩУРІВ ПРИ МІСЦЕВОМУ УШКОДЖЕННІ ЯСЕН НА ТЛІ ЛІПОПОЛІСАХАРИД-ІНДУКОВАНОЇ СИСТЕМНОЇ ЗАПАЛЬНОЇ ВІДПОВІДІ - Єлінська, А.М.; Костенко, В.О. (Світ медицини та біології, 2019)
В експерименті на 40 білих щурах досліджено показники окисно-нітрозативного стресу в тканинах пародонта за умов дії на ясна місцевого патогенного фактора (5% розчину гідроксиду натрію) при моделюванні системної запальної відповіді (СЗВ). Останню моделювали шляхом внутрішньочеревного введення ліпополісахариду Salmonella typhi (пірогенал) у дозі 0,4 мкг/кг маси протягом 1-го тижня 3 рази, протягом наступних 7-ми тижнів – 1 раз у тиждень. Показано, що відтворення СЗВ супроводжується збільшенням у тканинах пародонта продукції супероксидного аніон-радикала (.О ), дизрегуляцією циклу оксиду азоту з одночасною активацією його NO-синтазної (NOS) і нітрат / нітритредуктазної складових, збільшенням концентрації пероксинітрит-йонів. Нанесення лугу на ясна підвищує в тканинах продукцію .О і активність NOS без порушення функціонування циклу оксиду азоту (NO) і збільшення вмісту пероксинітрит-йонів. Аплікація на ясна 5% розчину гідроксиду натрію на тлі СЗВ викликає збільшення в тканинах пародонта генерації .О НАДH- і НАДФH-залежними джерелами, дизрегуляцію циклу NO з підвищенням концентрації пероксинітрит-йонів, що перевершує такі при окремому впливі зазначених системного і місцевого чинників.
Keywords: системна запальна відповідь; гострий гінгівіт; окислювально-нітрозативного стрес; пародонт