СТРУКТУРНІ ЗМІНИ ЛЕГЕНЬ ЩУРІВ ПРИ ГОСТРОМУ ІММОБІЛІЗАЦІЙНОМУ СТРЕСОВІ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ - Єрошенко, Г.А.; Коптев, М.М.; Білаш, С.М.; Шевченко, К.В.; Ячмінь, А.І. (Світ медицини та біології, 2019)
У наш час пошук сучасних ефективних і безпечних методів профілактики та лікування стресових розладів продовжує залишатися одним із пріоритетних завдань для медичної науки. Метою роботи було вивчення на морфологічному рівні корегувального впливу торасеміду на легені щурів при експериментальному гострому іммобілізаційному стресі у порівнянні із стреспротекторною дією мексидолу. Із урахуванням норм біоетики, дослідження було виконане на 30 дорослих білих щурах-самцях. І, контрольну групу, склали 10 тварин, які зазнали стресового впливу без корекції, до ІІ групи увійшло 10 щурів, дія стресу у яких відбувалася після введення мексидолу, у ІІІ групи (10 особин) перебіг стресової реакції проходив на тлі корекції торасемідом. Корекція фармакологічними засобами, особливо торасемідом, зменшує стресовий вплив на легені. На гістологічному рівні при використанні торасеміду епітеліальна вистилка альвеол зберігала цілісність, локально візуалізувалися інтраальвеолярні еритроцити, у капілярах міжальвеолярних перегородок визначалося повнокров’я. В епітеліальній вистилці бронхів подекуди спостерігалася десквамація окремих клітин.Проведене дослідження свідчить, що на легеневу тканину торасемід має виразну стреспротекторну дію, потужнішу за корекцію мексидолом.
Keywords: легені; стрес; корекція; торасемід; мексидол; морфологія