СТРУКТУРНА ПЕРЕБУДОВА ЄМНІСНОЇ ЛАНКИ ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ПІСЛЯ ДІЇ ПІСЛЯ ДІЇ 1 % ЕФІРУ МЕТАКРИЛОВОЇ КИСЛОТИ - Крамаренко Д. Р., D.R.; Єрошенко Г. А., G.A.; Небесна З. М., Z.M.; Лисаченко О. Д., O.D.; Борута Н. В., N.V.; Ваценко, А.В. (Світ медицини та біології, 2019)
В експериментальних умовах після дії 1 % розчину метилового ефіру метакрилової кислоти на слизову оболонку ротової порожнини щурів за допомогою морфометричного методу встановлено, що складні eфіри метакрилової кислоти впливають на судини ємнісної ланки гемомікроциркуляторного русла щурів, що виражається стійкою дилятацією венул та обгрунтовується достовірним збільшенням діаметрів зовнішнього на 27,76 % та внутрішнього на 42,71 % протягом експерименту із зменшенням товщини судинної стінки на 25,86 % та підтверджується зменшенням індексу Вогенворта на 51,10 %. Вказані зміни обумовлені реакцією на звуження резистивної ланки судин гемомікроциркуляторного русла та, як наслідок, підвищенням гіпергідратації аморфної речовини оточуючого інтерстицію.
Keywords: венули; 1 % ефір метакрилової кислоти; щури; діаметр