ВПЛИВ 1% ЕФІРУ МЕТАКРИЛОВОЇ КИСЛОТИ І ФУЛЕРЕНУ С60 НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПЕЧІНКИ ЩУРІВ - Силенко, Б.Ю.; Силенко, Ю.І.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2019)
В роботі вивчено вплив Фулерену С60 як можливого гепатопротектора на структурну організацію печінки щурів у порівнянні з мономером для пластмас гарячої полімеризації. Встановлено, що тривале надходження залишкового мономеру з базису акрилових протезів спричиняє дистрофічні зміни гепатоцитів та розлади гемомікроциркуляції в печінці щурів. Застосування Фулерену 60 на тлі дії 1 % ефіру метакрилової кислоти зменшує дистрофічні зміни в гепатоцитах і дисциркуляторні прояви в печінкових часточках, тому може розглядатись на перспективу в якості протектора органів травної системи при користуванні повними та частковими знімними протезами.
Keywords: фулерен С60; ефір метакрилової кислоти; печінка; щури