ГІСТОМОРФОМЕТРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕПІТЕЛІАЛЬНОГО ШАРУ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ КЛИНОПОДІБНОЇ ПАЗУХИ ЛЮДИНИ - Совгиря, С.М. (Світ медицини та біології, 2019)
При виконанні функціональних ендоскопічних втручань на приносових пазухах необхідно враховувати особливості морфологічної будови слизової оболонки порожнини носа і приносових пазух. Щоб уникнути більшості патоморфологічних помилок, лікар-діагност повинен чітко розумітися на морфологічних особливостях матеріалу дослідження. Тому для якісної біопсійної діагностики необхідна деталізація будови слизової оболонки різних стінок клиноподібної пазухи людини в нормі. В даному дослідженні гістоморфологічними методами оцінювались однорідність клітинного складу псевдобагатошарового війчастого циліндричного епітелію слизової оболонки, що вистилає різні стінки клиноподібної пазухи людини. Було встановлено, що кожна стінка має свою цитологічну картину, яка, на нашу думку, залежить від певних функціональних обов’язків.
Keywords: клиноподібна пазуха; слизова оболонка; війчастий епітелій