ГЕНЕТИЧНА СХИЛЬНІСТЬ ДО БРОНХОЛЕГЕНЕВОЇ ПАТОЛОГІЇ: АНАЛІЗ ВОСЬМИ ПОЛІМОРФІЗМІВ ГЕНІВ РЕПАРАЦІЇ ДНК - Андрущенко, Т.А.; Строй, Д.О.; Гончаров, С.В.; Досенко, В.Є.; Іщейкін, К.Є. (Світ медицини та біології, 2019)
Найпоширенішими серед професійних захворювань в Україні є патологія бронхолегеневої системи. Бронхолегеневу патологію відносять до мультифакторних захворювань, причому група ендогенних чинників, що обумовлюють її розвиток індивідуально визначена, це генетично детермінована активність ферментів, які забезпечують метаболізм і поліморфізм генів. В структурі шкідливих і небезпечних виробничих чинників, які призводять до розвитку хвороб бронхолегеневої системи професійної етіології наявні такі, що обумовлюють порушення в системі репарації ДНК і можуть індукувати мутагенез. Метою роботи було визначити предиктори ризику розвитку бронхолегеневої патології у працівників шкідливих галузей промисловості. В дослідження увійшли дві категорії працівників шкідливих і небезпечних виробництв, що працювали в умовах дії промислових аерозолів. Це робітники азбестоцементних підприємств України і шахтарі вугільних шахт (n = 215). Серед респондентів дослідження 90 осіб були хворі на бронхолегеневу патологію професійної етіології, вони склали групу дослідження. До групи контролю увійшли 125 працівників аналогічних професій, які не мали ознак бронхолегеневої патології. Методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі визначали генотипи генів різних систем репарації ДНК: XPD (rs13181 та rs799793), ERCC1 (rs11615), XRCC3 (rs861539), XRCC1 (rs25487), АТМ (rs664677), XRCC7 (rs7003908) і MLH1 (rs1799977). За допомогою статистичних методів: бінарної логістичної регресії і багатофакторного зменшення розмірності встановлювали головні незалежні і сумісні ефекти проаналізованих поліморфізмів генів репарації ДНК. Отримані результати статистичної обробки дозволили побудувати прогностичну математичну модель з найбільшим потенціалом предикції для визначення персоніфікованого ступеню ризику розвитку бронхолегеневої патології. Статистична значимість отриманих результатів визначалася за допомогою перестановочних тестів, клінічні дані аналізували на нормальність розподілу за допомогою тестів Шапіро-Вілка і Лівайна Левеня, після чого було використано критерій Стьюдента для визначення відмінностей між групами (статистично значущими результатами рахували значення Р < 0,05). Всі розрахунки проводили на базі пакету SPSS ver.17.0 23 версія.В результаті роботи встановлені генотипи асоційовані з ризиком розвитку бронхолегеневої патології: XPD•С/С (rs13181) (OR = 2,20; 95%CI: 1,02 – 4,77; Р = 0,020; χ² = 4,85); XRCC1•А/А (rs25487) (OR = 3,37; 95%CI: 1,22 – 9,63; Р = 0,008; χ² = 6,94); АТМ•Т/Т (rs664677) (OR = 2,48; 95%CI: 1,16 – 5,31; Р = 0,010; χ² = 6,61); MLH1•A/G (rs1799977) (OR = 2,32; 95%CI: 1,29 – 4,21; Р = 0,002; χ² = 9,01). Також визначені генотипи, які сприяють резистентності до розвитку хвороб дихальної системи: XRCC1•G/А (rs25487) (OR = 0,57; 95%CI: 0,32 – 1,02; Р = 0,040; χ² = 4,14); MLH1•A/А (rs1799977) (OR = 0,43; 95%CI: 0,24 – 0,79; Р = 0,003; χ² = 8,73). Вивчення розподілу частот генотипів генів репарації ДНК дозволило провести інтегральний статистичний аналіз і створити математичну модель, що включала однонуклеотидні поліморфізми: XRCC1 (rs25487) та АТМ (rs664677), які являють собою головні незалежні ефекти з найбільшою предиктивною силою 80,35 % за результатами бінарної логістичної регресії і методу багатофакторного зменшення розмірності. Вперше отримано результати про значення поліморфізмів генів різних систем репарації ДНК у формуванні схильності / резистентності до розвитку бронхолегеневої патології у працівників шкідливих і небезпечних галузей промисловості.
Keywords: однонуклеотидний поліморфізм; XPD; ERCC1; XRCC3; XRCC1; АТМ; XRCC7; MLH1; бронхолегенева патологія