СТАН ПАРОДОНТА ОСІБ, ЩО ПРИЙМАЮТЬ РІЗНІ НАРКОТИЧНІ ПРЕПАРАТИ - Бойченко, О.М.; Петрушанко, Т.М.; Попович, І.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Кількість наркозалежних хворих невпинно зростає в усьому світі. Не виключенням є і Україна, статистика, яка наведена в глобальному звіті Управління ООН з наркотиків і злочинності, показує, що на мільйон дорослого населення України припадає 43 смерті від наркотиків. Оскільки на теперішній час недостатньо вивчений вплив різних груп препаратів найбільш розповсюджених наркотиків на стан порожнини рота та зокрема, тканин пародонта, метою нашої роботи стало вивчення поширеності та структури хвороб пародонта у наркозалежних хворих в залежності від групи наркотичної речовини та тривалості прийому даного препарату. Після обстежено 56 пацієнтів наркозалежних осіб зареєстровані захворювання пародонта, поганий стан гігієни порожнини рота, швидке прогресування патологічних змін у пародонті при постійному вживанні наркотиків, а також превалювання виразково-некротичних змін при розвитку запально-дистрофічного процесу в осіб, що перебували під дією гіпнотиків. Такий стан пародонта наркозалежних, рівень індивідуальної гігієни порожнини рота потребує особливої тактики їх курації лікарем-стоматологом у тісній взаємодії із наркологом. Формування позитивної мотивації пацієнта на ліквідацію наркозалежності не тільки попереджує ускладнення розвитку захворювань пародонта, а й вимагає індивідуального диференційованого комплексного пародонтологічного лікування із врахуванням терміну наркозалежності, виду вживання наркотичного препарату, стану соматичного та психічного здоров’я.
Keywords: хвороби пародонта; наркоманія