НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕЛАКСАЦІЇ ЖУВАЛЬНИХ М’ЯЗІВ І М’ЯЗІВ ШИЇ У ПАЦІЄНТІВ З М’ЯЗОВО-СУГЛОБОВОЮ ДИСФУНКЦІЄЮ СКРОНЕВО-НИЖНЬОЩЕЛЕПНОГО СУГЛОБА - Боян, А.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Запропоновано нову методику черезшкірної електронейростимуляції жувальних м’язів і м’язів шиї, засновану на використанні низькочастотного біполярного імпульсного струму зі спеціальною формою імпульсів, максимально наближеною до форми імпульсів в нервових волокнах. Ці імпульси є найбільш фізіологічними, вони генеруються за допомогою розробленого автором і запатентованого спеціального електронного пристрою з метою досягти більш ефективного розслаблення жувальних м’язів і м’язів шиї у порівнянні з традиційними методами міорелаксації. Проведено порівняльний аналіз міорелаксаційного ефекту застосування запропонованої методики черезшкірної електронейростимуляції (ЧЕНС) за допомогою розробленого пристрою та існуючої поширеної методики ЧЕНС з застосуванням апарату «Міомонітор J5», який генерує низькочастотний однополярний імпульсний струм. В дослідженні взяли участь 60 хворих віком від 18 до 68 років: чоловіків – 17 (28%), жінок – 43 (72%) з м’язово-суглобовою дисфункцією (МСД) скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС), яких було поділено на дві групи по 30 осіб в кожній методом стратифікаційної рандомізації, що дозволило найбільшою мірою забезпечити однорідність груп за статево-віковим складом, стадією та тривалістю захворювання. Про глибину розслаблення жувальних м’язів і м’язів шиї і усунення спазму після проведення сеансів міорелаксації об’єктивно судили за таким показником як максимальна ширина відкривання рота, яка у хворих з МСД СНЩС є обмеженою через спазм м’язів. Цей показник вимірювали електронним штангенциркулем OSHLUN (США) у пацієнтів обох груп перед процедурою міорелаксації, через 30 хвилин після процедури, через 1 добу і 5 діб (середній строк виготовлення оклюзійної лікувальної шини).В результаті обробки одержаних даних методами варіаційної статистики доведено, що використання запропонованої методики міорелаксації достовірно забезпечує на 16-20% більш ефективне розслаблення жувальних м’язів і м’язів шиї з більш тривалим клінічним ефектом (р
Keywords: скронево-нижньощелепний суглоб; м’язово-суглобова дисфункція; черезшкірна електронейростимуляція