РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ У ЖІНОК З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Вацеба, Т.С.; Соколова, Л.К. (Світ медицини та біології, 2019)
Стрімке зростання частоти онкологічних захворювань та цукрового діабету (ЦД) є серйозними медико-соціальними проблемами сьогодення. Клінічні спостереження вказують на збільшення частоти раку певних локалізацій в пацієнтів з ЦД. Рак молочної залози (МЗ) є однією з домінуючих форм злоякісних новоутворень в жінок, особливо в період постменопаузи. Клінічні спостереження доводять значну поширеність раку МЗ в жінок з ЦД 2 типу. Серед патогенетичних механізмів онкогенезу розглядається вплив гіперглікемії, оксидантного стресу, гіперінсулінемії, зміна синтезу й активності ростових факторів і цитокінів. В процесі дослідження визначали ризик та поширеність раку МЗ у жінок з ЦД 2 типу і залежність частоти раку і виживаності хворих від виду цукрознижуючої терапії.За 5-річний період спостереження (2012-2017рр.) в 386-ти пацієнтів з ЦД було вперше діагностовано онкологічні захворювання. Серед них 367 хворих (95,1%) мали ЦД 2 типу, 19 осіб (4,9%) - ЦД 1 типу. При ЦД 1 типу переважав рак підшлункової залози (ПШЗ) і лімфатичної системи, а в хворих з ЦД 2 типу – рак МЗ, шкіри, матки, ПШЗ, колоректальної локалізації, простати, шлунку та легень. За допомогою аналізу статистичних даних доводений достовірно вищий ризик раку МЗ [ОR = 3,30; 95% СІ (2,59-4,22); р
Keywords: цукровий діабет; онкологічний ризик; рак молочної залози; виживаність пацієнтів