НЕМОТОРНІ ПРОЯВИ ХВОРОБИ ПАРКІНСОНА - Геник, С.І.; Гриб, В.А.; Дорошенко, О.О.; Максимчук, Л.Т.; Геник, С.М.; Геник, Я.І. (Світ медицини та біології, 2019)
Для хвороби Паркінсона (ХП) характерний широкий спектр немоторних симптомів (НМС), оцінка яких може допомогти в диференційній діагностиці різних видів паркінсонізму. Все частіше з'являються повідомлення про гендерні та вікові відмінності НМС при ХП та їх особливі відношення до моторних феноменів захворювання. Обстежено 44 хворих старшої вікової групи (60-74 років) з найбільш вираженими НМС згідно уніфікованої шкали оцінки ХП (UPDRS) (по'язаними із ХП, а не з іншими захворюваннями), без рухових ускладнень, яким додатково проведено оцінку стану з використанням Шкали для оцінки немоторних проявів ХП (Non-Motor Symptom assessment scale for Parkinson's Disease (NMS-PD)). Загальні показники за шкалою NMS-PD в групі жінок з ХП були вищими, ніж в чоловіків (р=0,038), та відповідно у13,2 та 8,5 разів перевищували показники в групі контролю (р=0,002). Відмічено, що спектр НМС у обстежених гендерних групах дещо відрізняється, зокрема показник за доменом "сечовипускання" у групі жінок достовірно підвищувався порівняно з групою чоловіків (р=0,003). Найбільш істотні кореляційні зв'язки (p
Keywords: немоторні симптоми; хвороба Паркінсона; шкала для оцінки немоторних проявів хвороби Паркінсона; моторні симптоми хвороби Паркінсона