ДІАГНОСТИКА ЗАГАЛЬНИХ ФЕНОТИПІЧНИХ ОЗНАК ЛЮДИНИ В РОЗРІЗІ ВИМОГ ICPO-INTERPOL - Козань Н. М., N.M.; Черкасов В. Г., V.G.; Школьніков В. С., V.S.; Макарчук І. М., I.M.; Марчук І. А., I.A. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було розробити і науково обгрунтувати концепцію прогностичної оцінки загальних фенотипових ознак людини (етнотериторіальна та гендерна належність, антропоскопічні та антропометричні параметри) на основі вивчення фенотипологіі папілярного рельєфу пальців рук та ніг, а також дерматогліфічного малюнку стоп і кистей.Отримані антропоскопічні та антропометричні параметри, відбитки гребінцевого малюнка пальців рук та ніг, внутрішньої поверхні кистей та стоп, мазки периферійної крові від 567 осіб чоловічої та жіночої статі віком 18–59 років, які проживають на території Івано-Франківської області та належать до гуцульської (1 група), бойківської (2 група) та лемківської (3 група) етнотериторіальних груп чи не ідентифікують себе з жодною (4 група). Застосовані антропоскопічний, антропометричний, дерматогліфічний методи дослідження, одно- та багатомірний статистичний аналіз, нейромережеве програмування. Антропоскопічні та антропометричні параметри вивчали шляхом анкетування досліджуваних осіб та за використанням стандартних вимірювальних інструментів (ростоміра, сантиметрової стрічки та кутоміра). Дерматогліфічні параметри середніх та проксимальних фаланг пальців рук і ніг, а також дерматогліфічного малюнку стоп і кистей отримані за допомогою сканера Futronic’sFS8. Статистичний аналіз проведено в пакеті STATISTICA 12 for Windows.Сформовано антропоскопічний «портрет» жителів західного регіону України, а саме: гуцули темноволосі, смагляві, з каро-зеленими або світло-карими очима, довгим та вузьким носом, у них не поширене округле обличчя та рудий колір волосся; бойки світлошкірі, з темно- або світло-русявим волоссям, темно- або світло-карими очима, широким і прямим носом, серед них немає осіб з прямокутним обличчям; лемки – світлошкірі, світловолосі, зі світлими очима, вузьким і прямим носом, серед них не трапляються особи з прямокутним обличчям та рудоволосі.Встановлено, що фенотип гуцульської етнотериторіальної групи має такі особливості: в осіб жіночої статі гуцульської етнічної групи спостерігається висока частота радіальних петель та дуг на пальцях обох рук; висока частота Lf та W, LW на ІІІ пальці правої ноги, W, LW на ІV пальці обох ніг, Lt на V пальці правої ноги; для чоловіків-гуцулів характерним є значення сумарної частоти радіальних петель на пальцях рук; факторними для групи гуцулів є значення кутів Atdl, Atdr, Ctdr, Ctdl. Фенотип бойківської етнотериторіальної групи характеризується: у жінок спостерігається висока частота радіальних петель на пальцях обох рук, висока частота їх повторення на однойменних пальцях рук в однієї особи, а також низька частота дугових, завиткових і складних візерунків; висока частота тібіальних петель (Lt) на І–ІІ–ІІІ пальцях обох ніг, низька частота фібулярних петель (Lf), завиткових візерунків типу петля (W) та складних візерунків (LW) на пальцях обох ніг, висока частота гомолатеральної симетрії візерунків типу тібіальна петля (Lt) на І–ІІІ пальцях лівої ноги, на V пальці правої ноги трапляється лише візерунок типу тібіальна петля (Lt), висока частота гетеролатеральної симетрії візерунків типу тібіальна петля (Lt) на І–ІІІ пальцях, низький показник сумарного гребінцевого рахунку на пальцях обох ніг; у чоловіків характерних особливостей не виявлено.Лемківський дерматотогліфічний фенотип характеризується: у жінок висока частота тібіальних петель (Lt) на ІІ–ІІІ пальцях обох ніг, низька частота візерунків типу дуга (А), петля (W) та складних візерунків (LW) на ІІ–ІІІ пальцях обох ніг, низька частота фабулярних петель (Lf), петель (W) та складних візерунків (LW) на І, ІV та V пальцях обох ніг, висока частота гетеролатеральної симетрії візерунків типу тібіальна петля (Lt) та дуга (А) на І та ІІІ пальцях; у чоловіків – значеннями сумарної завитків і складних візерунків на пальцях рук; значення долонних кутів – Atdl, Atdr.Розроблена нами комп’ютерна ідентифікаційна програма на основі штучних нейронних мереж Dermatoglyphics For Prediction (DFP) не потребує значних бюджетних затрат на отримання даних, підготовку фахівців з її обслуговування, а сама побудова нейромережі, її навчання та проведення експертизи є нетривалими у часі.За результатами роботи було зроблено наступні висновки: 1. Комплексне використання методів судово-медичної антропології та дерматогліфіки, дозволяє розширити реєстр судово-медичних ідентифікаційних систем з огляду на критерії DVI-interpol. 2. Розроблена комп’ютерна ідентифікаційна програма Dermatoglyphics For Prediction (DFP) та запропоновані способи одержання й удосконалення якості отримання дерматогліфів підтверджують свою ефективність поряд з іншими ідентифікаційними тестами в рамках другого та четвертого етапів методологічного підходу Disaster Victim Identification.
Keywords: судова медицина; ідентифікація особи; дерматогліфіка; фенотип