КЛІНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДЕБЮТУ ТА ПЕРЕБІГУ ЮВЕНІЛЬНОГО ІДІОПАТИЧНОГО АРТРИТУ В ЕКОЛОГІЧНО НЕСПРИЯТЛИВИХ УМОВАХ ДОНЕЦЬКОГО РЕГІОНУ - Конюшевська, А.А.; Вайзер, Н.В.; Пастернак, Д.В.; Сидоренко, Н.В.; Таран, І.Д. (Світ медицини та біології, 2019)
Ювенільний ідіопатичний артрит розвивається у віці до 16 років, має хронічний, важкий прогресуючий перебіг і, як правило, несприятливий прогноз. Різноманіття клінічних проявів викликають складності в діагностиці ювенільного ідіопатичного артриту та виборі правильної тактики лікування. Тому знання питань клінічного поліморфізму дебюту і перебігу захворювання дозволять швидше і точніше ідентифікувати хворобу та своєчасно призначити адекватну терапію. У досліджуваній групі дітей з ювенільним ідіопатичним артритом суглобовий синдром характеризувався різноманіттям проявів: від тимчасових артралгій до важких деформацій суглобів. Найчастіше в запальний процес залучалися колінні суглоби (90%), гомілковостопні (66%) та променевозап'ясткові суглоби (39%). Залучення скронево-щелепних суглобів виявлено у 6 хворих з 61 з поліартикулярним варіантом захворювання. Болі в шийному відділі хребта були у 20 хворих з 61 (33%), в т.ч. у 7 хворих з системним варіантом і у 13 хворих з поліартикулярним варіантом захворювання. Болі в попереково-крижовому відділі хребта відзначалися у всіх дітей з ентезіт-асоційованим варіантом хвороби. Болі в кульшових суглобах частіше були при рецидивах захворювання, зустрічалися у 18 хворих з 61 (30%). Ураження кульшових суглобів або шийного відділу хребта свідчить про тяжкий перебіг ювенільного ідіопатичного артриту, про виникнення і подальший розвиток генералізованого артриту або системної форми захворювання.У патологічний процес при ювенільному ідіопатичному артриті нерідко залучаються очі. Пізня діагностика увеїту, неконтрольований його перебіг призводять до розвитку ускладнень, зниження гостроти зору аж до сліпоти. У 12 хворих з 61 ювенільний ідіопатичний артрит перебігав з ураженням очей. Серед пацієнтів з ревматоїдним увеїтом переважали діти дошкільного віку з суглобової формою захворювання.У патологічний процес при ювенільному ідіопатичному артриті можуть залучатися всі органи і системи. Це найбільш виражено при системному варіанті, що обумовлює важкий перебіг цього варіанту хвороби. У всіх хворих з системним варіантом (7 хворих - 100%) відзначалася лихоманка, генералізована лімфаденопатія, гепатомегалія і спленомегалія, серозити різного ступеня вираженості; у 4 хворих був перикардит, у 1 - міокардит, 1 - гепатит, 1 - інфаркт селезінки, 1 - альвеоліт. Діти з системним варіантом ювенільного ідіопатичного артриту – це діти з високою (3 ступень) активністю захворювання, 2 класом функціональних порушень суглобів в дебюті захворювання.В умовах екологічно несприятливого промислового Донецького регіону ювенільний ідіопатичний артрит протікав важко. Так, ⅔ хворих мали 2-3 ступінь активності процесу, у ¼ хворих виявлено 2-3 рентгенологічна стадія, ⅔ хворих мали 2 клас функціональних порушень. Майже у половини хворих виявлено поліартикулярний варіант захворювання, який є важким і прогностично несприятливим. Більше половини дітей потребували призначення біологічної терапії в зв'язку з наявністю у них несприятливих прогностичних факторів перебігу хвороби, таких як висока активність процесу і недостатня ефективність терапії протягом 6 місяців, значні активні системні прояви більш 6 місяців, прогресуючий перебіг увеїту, ураження кульшових суглобів або шийного відділу хребта, наявність ерозій, звуження суглобової щілини, прогресуючі зміни при рентгенологічному дослідженні.
Keywords: діти; ювенільний ідіопатичний артрит; клінічна характеристика