ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ СИСТЕМНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ І ТЕРАПІЇ ІНФЕКЦІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ УРАЖЕНЬ ПЛОДА ЖІНОК, ЯКІ СТРАЖДАЮТЬ НА МАТЕРИНСЬКО-ПЛОДОВУ ІНФЕКЦІЮ - Пасієшвілі, Н.М.; Вдовиченко, Ю.П.; Карпенко, В.Г.; Лазуренко, В.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведені ретроспективний аналіз причин перинатальної захворюваності та смертності у 14276 жінок; інфекційний моніторинг 1043 вагітних з інфекційно-запальним ураженням плода (ІЗУП); обстежено 50 вагітних з антенатальною загибеллю плода; патоморфологічне й імуногістохімічне дослідження 55 плацент від вагітних з ІЗУП; оцінка ефективності комплексного лікування і профілактики ІЗУП у 423 вагітних, які страждають материнсько-плодовою інфекцією з використанням імунокоректорів та озонотерапії. На підставі результатів дослідження доведено, що патогенез ІЗУП включає комплексне порушення цитокінового статусу, ендотеліальну дисфункцію, оксидативний стрес в організмі вагітної, що обумовлено типом інфікування, викликає ускладнення вагітності та пологів, підвищує перинатальну захворюваність і смертність. Комплексне лікування та профілактика ІЗУП призначенням імунокоректорів та озонотерапії призводить до нормалізації імунного, ендотеліального гомеостазу, сприяє зменшенню кількості інфекційних ускладнень у новонародженого, не має побічних ефектів. Як результат підвищується ефективність лікування вагітних з материнсько-плодовою інфекцією, знижується кількість акушерських ускладнень і поліпшуються перинатальні показники.
Keywords: перинатальна захворюваність; інфекційний моніторинг вагітних; інфекційно-запальні ураження плода