ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА ПОЛІМОРФІЗМ ГЕНА ЕНДОТЕЛІНУ-1 (rs5370) У ХВОРИХ НА ІНФАРКТ МІОКАРДА З ЕЛЕВАЦІЄЮ СЕГМЕНТА ST - Петюніна, О.В.; Копиця, М.П. (Світ медицини та біології, 2019)
Ендотеліальна дисфункція є ключовим ланцюгом патогенезу ІХС у всіх її проявах, важливу роль у її здійсненні належить системі ендотелінів, найсильнішою з яких є ендотелін-1 (ЕТ-1). Ендотелін-1 утворюється в ендотеліальних клітинах, гладких м'язах судин, астроцитах, нейронах та інших клітинах, викликає системну і коронарну вазоконстрикцію, характеризується проліферативною активністю, підвищенням симпатичної активності, утворенням реніну, ангіотензину-II, альдостерону. Для ЕТ-1 також характерні проатерогенні властивості, його активність сприяє експресії молекул адгезії, агрегації тромбоцитів. Гострий інфаркт міокарда (АМІ) та його експериментальні моделі супроводжуються значним активацією експресії серцевого ЕТ-1 і збільшенням його рівня в крові. Встановлено позитивну кореляцію між ЕТ-1 та глибиною некротичного пошкодження, ускладненою перебігом ГІМ. Блокада рецепторів ЕТ-1 в ГІМ сприяла позитивному впливу на виживаність, морфологію та функцію міокарда.Метою роботи було вивчення асоціацій поліморфізму Lys198Asn гена EDN-1 з клінічними та анамнестичними показниками пацієнтів STEMI.У дослідженні «тільки для конкретних випадків» взяли участь 91 пацієнт із STEMI, 70 (77%) чоловіків і 21 (13%) жінок середнього віку (60,3 ± 9,4). Діагноз STEMI був встановлений відповідно до рекомендацій Європейського товариства кардіологів (2017) та Наказу МОЗ України № 455 від 02.07.2014.Дані, отримані в молекулярно-генетичних дослідженнях, показали більш високу концентрацію пептиду в крові носіїв генотипу гена AsnAsn EDN-1 у порівнянні з тими, що використовуються в LysLys. Таким чином, носії поліморфного локусу Lys198Asn гена AsnAsn гена EDN-1 виявили підвищений рівень експресії ЕТ-1 порівняно з носіями генотипу LysLys [7]; у чоловіків контрольної групи з ускладненим і неускладненим АГ перенесення Asn-алеля визначало більш високий рівень ЕТ-1 порівняно з генотипом LysLys [12]. Отримано докази кореляції носіїв алеля Asn з артеріальною гіпертензією, САПР, ХСН.Результати дослідження ECTIM вказують на залучення алеля EDN-1 Asn до формування гіпертензії у осіб з надмірною вагою. У хворих на гіпертонічну хворобу ТТ-генотип (AsnAsn) пов'язаний з високим ризиком розвитку ІХС, особливо при трьох судинному ураженні коронарних артерій [13].На основі отриманих результатів можна зробити наступні висновки:1. Імовірність розвитку СТЕМ з геном EDN-1 гена LysAsn + AsnAsn у чоловіків у 3,19 рази вище, ніж у жінок (=2 = 4,01, P = 0,043), при наявності артеріальної гіпертензії - в 3,72 рази вище ( 2 = 4,31, P = 0,038), з курінням - на 2,06 (=2 = 4,66, P = 0,031).2. Носії алеля Asn порівняно з генотипом гена LysLys гена EDN-1 частіше мають залучення двох або більше коронарних артерій3. Наявність тривоги та депресії пов'язано з можливістю розвитку СТЕМІ у пацієнтів з генотипом гена EDN-1 LysAsn + AsnAsn..На підставі отриманих результатів автори роблять висновок про те, що поліморфний генотип LysAsn+AsnAsn гена EDN-1 асоціюється з більшою частотою зустрічаємості факторiв серцево-судинного ризику у пацієнтів з ІМзЕST.
Keywords: поліморфізм генa Lys198Asn; EDN-1; STEMI; серцево-судинні фактори ризику