ПСИХОЕМОЦІЙНИЙ СТАН ЖІНОК-ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ІЗ ЗАГРОЗЛИВИМ ПЕРЕРИВАННЯМ ВАГІТНОСТІ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ В ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Романенко, І.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Крім того, що жінки, залучені в збройний конфлікт, часто знаходяться під впливом травмуючих подій і щоденних стресів із ризиком підвищеного рівня психічних розладів, вагітність сама по собі є критичним етапом у розвитку особистості жінки. За даними останніх досліджень, близько 54% жінок відчувають тривогу протягом всієї вагітності, депресію – 34%. Метою дослідження було вивчити поширеність та вираженість проявів тривоги та депресії у вагітних із загрозливим перериванням вагітності в I і II триместрах, які проживають в Луганській області та мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО) для удосконалення лікувально-профілактичних заходів та профілактики акушерських і перинатальних ускладнень у таких жінок. Обстежено 220 вагітних в I і II триместрах вагітності, які знаходилися на стаціонарному лікуванні з приводу загрозливого переривання вагітності (ЗПВ) в лікарнях, які розташовані в Луганській області, з них 48 жінок мали статус ВПО. Контрольну групу склали 64 вагітні жінки з необтяженим анамнезом із фізіологічним перебігом вагітності аналогічного терміну гестації. Для оцінки рівня тривожності застосовувався тест Спілбергера, депресивних проявів - опитувальник Бека. Поширеність тривожних розладів серед вагітних із ЗПВ, які мають статус ВПО, зустрічається у 8,7, депресії – у 26,1 рази частіше в порівнянні із здоровими вагітними та складає 83,3% і 41,7% відповідно. Показники реактивної тривоги та депресії в них достовірно перевищують аналогічні дані жінок із ЗПВ та здорових вагітних. Антенатальне вивчення показників тривожності та депресії у вагітних із статусом ВПО та симптомами ЗПВ дозволить індивідуалізувати підхід до ведення та своєчасно розробити в разі потреби корегуючи та реабілітаційні заходи, які будуть сприяти благополучному завершенню вагітності и впливати на здоров’я матері та її потомства.
Keywords: вагітність; внутрішньо переміщені особи; загрозливе переривання вагітності; тривога; депресія