СТАН ЗДОРОВ’Я ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЯК ПРОБЛЕМА СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я (РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ) - Скиба, О.О.; Пшенична, Л.В.; Лянной, М.О.; Лянна, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
У статті представлено динаміку показників стану здоров’я дорослого населення Сумської області (первинна захворюваність, поширеність захворювань за основними класами хвороб за МКХ-10). Встановлено, що чисельність населення Сумської області зменшилася з 1 123399 осіб у 2013 році до 1 095855 осіб у 2017 році, а рівні поширеності хвороб і захворюваності у 2017 році збільшилися на 5,55% і 3,21% відповідно, порівняно з показниками 2013 року. Відсутність позитивної динаміки в поширеності хвороб дорослого населення зумовлена збільшенням питомої ваги класу новоутворень, хвороб системи кровообігу, хвороб органів травлення та ін. Негативні тенденції в динаміці захворюваності дорослого населення проявляються збільшенням питомої ваги класу хвороб органів дихання, травм, отруєнь та деяких інших наслідків дії зовнішніх чинників, а також хвороб шкіри та підшкірної клітковини. Перше місце у структурі поширеності хвороб серед дорослого населення Сумської області за основними класами хвороб у 2017 році, як і у попередні роки, займали хвороби системи кровообігу (33,56%), а у структурі захворюваності – хвороби органів дихання (41,90%).
Keywords: захворюваність; поширеність; структура захворюваності; стан здоров’я