СТАН ТА ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ІМУННОЇ ТА АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМ У ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ХІМІОРЕЗИСТЕНТНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ - Філатова, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
В статті розглядається обгрунтованість застосування молекулярно-генетичного методу дослідження. Описується стан імунної та антиоксидантної систем хворих на вперше діагностований хіміорезистентний туберкульоз легень та його зміни в процесі лікування. На основі результатів проведеного дослідження встановлено, що рання діагностика хіміорезистентності молекулярно-генетичним методом у хворих на вперше діагностований хіміорезистентний туберкульоз в порівнянні з діагностикою культуральним методом хіміорезистентності привела до покращання показників клітинного і гуморального імунітету та до нормалізації показників антиоксидантного захисту.
Keywords: хіміорезистентний туберкульоз; молекулярно-генетичний метод; клітинний та гуморальний імунітет; антиоксидантний захист