ВПЛИВ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ НА ПОКАЗНИКИ СИСТЕМНОЇ ІМУНОЗАПАЛЬНОЇ АКТИВАЦІЇ У ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ З ОЖИРІННЯМ ТА ПОДАГРОЮ - Вацеба, М.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було оцінити ефективність впливу лозартану та мельдонію дигідрату на показники СІА у хворих на есенціальну артеріальну гіпертензію з ожирінням та подагрою. Обстежено 80 хворих на ЕАГ ІІ стадії 2 ступеня в поєднанні з ожирінням та подагрою. Показники СІА під впливом стандартної терапії в динаміці достовірно не змінювались. Лозартан на тлі стандартної терапії достовірно знижував рівень IL-6. Після 6 місячного лікування його концентрація в крові зменшилась на 10,81% (p
Keywords: артеріальна гіпертензія; ожиріння; подагра; системна імунозапальна активація