ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВПЛИВУ ЦИТРАТІВ МЕТАЛІВ НА ЕМБРІОТОКСИЧНІСТЬ СОЛЕЙ КАДМІЮ В ЕМБРІОГЕНЕЗІ ЩУРІВ - Шаторна, В.Ф.; Нефьодова, О.О.; Гарець, В.І.; Гальперін, О.І.; Дефорж, Г.В.; Грузд, В.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було експериментальне визначення ступіню накопичення кадмію в організмі ембріонів та вплив на загальний хід ембріогенезу солей кадмію при ізольованому введенні та в комбінації з цитратами металів у щурів. Експериментальні дослідження були проведені на самицях щурів лінії Wistar. Окрім контрольної групи було 2 груп тварин кадмієвої інтоксикації: ізольоване введення хлориду кадмію або цитрату кадмію у дозі 1,0 мг/кг. Групи комбінованого введення - хлорид кадмію або цитрат кадмію з цитратами церію, германію, нанокомпозиту сірка+йод. Результати експерименту виявили більш виражений ембріотоксичний ефект впливу хлориду кадмію у порівнянні до впливу цитрату кадмію при їх однаковій дозі та способу введення в експерименті на щурах. Комбіноване введення хлориду/цитрату кадмію з цитратами церію/германію/йоду+сірка виразно знижує ембріотоксичний ефект кадмію, що виражається в збільшенні кількості ембріонів в посліді та зниженні показників як загальної так і доімплантаційній та післяімплантаційній ембріональної смертності на 13-й та 20-й добі ембріогенезу щура. Результати вимірювань вмісту кадмію в серці ембріонів свідчать про зниження вмісту кадмію в організмі ембріонів при комбінованому введенні солей кадмію з цитратом церію / цитратом германію / цитратом йоду+сірка при внутрішньошлунковому введенні в експериментах на щурах і ці елементи можуть розглядатися як нові біоантогоністи кадмію.
Keywords: ембріогенез; кадмій; церій; германій; йод; сірка