ОСОБЛИВОСТІ ПРООКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНОГО ГОМЕОСТАЗУ У СВИНОК ВПРОДОВЖ ВІДВОРЮВАЛЬНОГО ЦИКЛУ - Усенко, С.О.; Шостя, А.М.; Поліщук, А.А.; Слинько, В.Г.; Бондаренко, О.М.; Мироненко, О.І.; Білаш, С.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Експериментальні дані багатьох вчених свідчать про провідне значення активних форм оксигену у забезпеченні рухливості, виживаності сперміїв і дозрівання яйцеклітин. Після настання вагітності материнський організм знаходиться під впливом оксидативного стресу, що може супроводжуватись порушення процесів розвитку плаценти, плодів та передчасними пологами. Це вимагає розроблення програм антиоксидантного живлення на основі глибокого розуміння механізму і їх специфічної діїМетою досліджень було встановити особливості формування прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу у свинок у різні періоди статевого циклу та вагітності.У дослідах за принципом аналогів використано 5 клінічно здорових свинок миргородської породи віком 8 місяців та масою тіла 125–130 кг. У свинок проводили забір крові натще у різні періоди відтворювального циклу: лютеальна фаза, еструс, на 15, 20, 30, 60, 90, 104, 113 доби вагітності та через 12 годин після опоросу. Стан проосидантно-антиоксидантного гомеостазу у крові досліджували за активністю ксантиноксидази, концентрацію дієнових кон’югатів, вмістом ТБК-активних сполук. Оцінювали рівень антиоксидантного захисту за активністю супероксиддисмутази, активністю каталази, вмістом відновленого глутатіону, аскорбіновою і дегідроаскорбінової кислот, вмістом вітаміну А та концентрацію вітаміну Е.Встановлено, що в свинок у період еструсу в крові пришвидшуються процеси пероксидного окиснення: зростає активність ксантиноксидази (р
Keywords: свинки; відтворювальний цикл; гомеостаз; антиоксиданти; вагітність