ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ВНУТРІШНІХ ФАКТОРІВ РИЗИКУ НА ЧАС ВИНИКНЕННЯ ІШЕМІЧНОГО ІНСУЛЬТУ - Волосовець, А.О.; Зозуля, І.С. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було визначити вплив внутрішніх модифікованих факторів ризику на час виникнення ішемічного інсульту. Проведено клініко-неврологічне та нейровізуалізаційне обстеження 300 хворих, які перенесли гострий ішемічний інсульт (чоловіків – 196, жінок - 104) віком від 42 до 84 років (середній вік – 65,2 ± 8,7 року). Фактор артеріальної гіпертензії спостерігався серед всіх груп пацієнтів. Фактор миготливої аритмії мав чітку асоціацію з денним та вечірнім періодом (1 і 2 групи), що абсолютно збігається з особливостями виникнення кардіоемболічного підтипу ішемічного інсульту. Фактор атеросклерозу складав велике значення для всіх груп. В той же час фактор цукрового діабету демонстрував значне підвищення саме для пацієнтів 3-ї групи (82,9 %), що підтверджує зв'язок глікемічних метаболічних порушень з вегетативною регуляцією судин в нічний період. Предиктор надмірної ваги продемонстрував вагому присутність у всіх пацієнтів, але чітку тенденцію превалювання саме в 2-й та 3-й групах. Рівень холестерину, який виявляли серед пацієнтів з інсультом, мав дещо іншу тенденцію – в 1-й групі спостерігався незначний рівень гіперхолестеринемії (5,4 ± 0,5 ммоль/л); для 2-ї групи більш властивим був високий рівень гіперхолестеринемії (7,3 ± 0,7 ммоль/л); в 3-й групі, не зважаючи на відносне превалювання надмірної ваги, мав місце помірний рівень гіперхолестеринемії (5,8 ± 0,5 ммоль/л). Внутрішні фактори ризику відіграють важливу роль у виникненні церебральної ішемії, але демонструють виражену неспецифічність у виявленні впливу на час виникнення патології.
Keywords: інсульт; час виникнення; внутрішні фактори ризику