НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ - Гавловський, О.Д.; І.А Голованова, I.A.; Овчаренко, О.М. (Світ медицини та біології, 2019)
Психологічна реабілітація є дуже важливим питанням не тільки для самих учасників антитерористичної операції (надалі – АТО), а й для всього суспільства, але через новизну та специфіку даної проблеми для України науково залишається мало дослідженим. У статті здійснено науково-теоретичний аналіз нормативно-правової бази психологічної реабілітації учасників АТО. Проаналізовані основні нормативно-правові акти, що регулюють питання психологічної реабілітації учасників АТО та проведено їх систематизацію. Сукупність проаналізованих нормативно-правових актів, спрямованих на психологічну реабілітацію учасників АТО можна згрупувати за юридичною силою та суб'єктами їх видання, вони формують правовий механізм державного управління зазначеними суспільними відносинами. Встановлено, що нормативно-правова база психологічної реабілітації не відповідає потребам сьогодення, а також не узгоджується із загальновизнаними міжнародними нормами і стандартами. Необхідно удосконалювати та актуалізувати законодавство в сфері психологічної реабілітації, що сприятиме поліпшенню її організації та оптимізуватиме механізм і процедури прийняття рішень у цій сфері. Такі заходи сприятимуть зменшенню витрат бюджетних коштів та підвищать ефективність надання реабілітаційних послуг.
Keywords: реабілітація; психологічна реабілітація; реабілітаційна послуга; учасник антитерористичної операції; нормативно - правова база реабілітації