ДИНАМІКА ВМІСТУ ПРОЗАПАЛЬНИХ ЦИТОКІНІВ У СЛИЗОВІЙ ОБОЛОНЦІ ПОРОЖНИНИ РОТА ПРИ ЗАПАЛЬНО-ДЕСТРУКТИВНИХ УРАЖЕННЯХ РІЗНОГО ҐЕНЕЗУ - Дорошенко, О.М.; Волосовець, Т.М.; Дорошенко, М.В.; Юнакова, Н.М.; Андрусенко, А.С. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою даного дослідження було вивчення вмісту прозапальних цитокінів ІЛ-1β та ФНП-α в осередку гострого запалення, викликаного хімічним (метиловий ефір метакрилової кислоти) та термічним факторами та динаміка їх вмісту при лікуванні запропонованим нами способом. Дослідження проведені на 41 безпорідних щурах масою 150 – 210г. Гель на основі декспантенолу і мірамістину, починаючи з 1-ої доби і до кінця експерименту, достовірно знижував вміст прозапальних цитокінів у СОПР піддослідних щурів, що свідчить про протизапальну та ранозаживляючу дію препарату. Проведені експериментальні дослідження дають підставу для використання запропонованого нами гелю на основі декспантенолу і мірамістину в клінічній стоматологічній практиці для профілактики та лікування запально-деструктивних уражень СОПР в процесі ортопедичного лікування та адаптації до знімних зубних протезів.
Keywords: запально-деструктивні ураження; експериментальні щурі; знімні конструкції зубних протезів