ВАРІАНТ ПРОФІЛАКТИКИ ПРОМЕНЕВОГО ЦИСТИТУ - Жукова, Т.О.; Васько, Л.М.; Почерняєва, В.Ф.; Соколова, Н.О.; Корнєєв, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Дистанційна променева терапія є ефективним методом лікування для багатьох видів новоутворень. Але при різних підходах, полях та комбінаціях доз променеві ураження сечового міхура неминучі. Тому одним з пріоритетних невирішених питань у сучасній радіології є питання попередження та боротьба з променевими реакціями та ушкодженнями [15]. Аналіз сучасної літератури показав, що робіт присвячених даній патології у вітчизняних та зарубіжних виданнях незначне і вони, як правило носять характер описання. Крім того, недостатньо вивчені методи профілактики променевих уражень, питання реабілітації та якості життя таких хворих у відділені періоди після лікування. Даючи оцінку існуючим методам лікування променевих уражень органів малого тазу, що представлені в періодичних виданнях можно констатувати, що результати діагностики та лікування таких променевих уражень є незадовільними, вони проявляються частими рецидивами циститу і в результаті деформація сечового міхура; внутрішньотазовим променевим фіброзом, та розвитком хронічної ниркової недостатності [13, 15, 17]. Ціллю роботи стала розробка способу профілактики та лікування променевих реакцій при лікуванні хворих на рак сечового міхура, що отримують дистанційну гамма-терапію та обґрунтування антиоксидантної і репараційної ролі препарату «Емоксипін» при даній патології. Вивчалась вираженість променевих реакцій у хворих, які отримували променеве лікування в режимі звичайного фракціонування та при мультифракціюванні дози. У спостереженні приймало участь 27 хворих з діагнозом рак сечового міхура і яким проводили дистанційну променеву терапію по радикальній програмі.Ступінь реакцій зі сторони сечового міхура у пацієнтів І та ІІ груп вірогідно різнились (p˃0,05). Так, виразкових реакцій у І групі виявлено у 8 (61,54%) пацієнтів, а у пацієнтів ІІ групи – у 2 (14,28%) відповідно, що в 4 рази перебільшує результати І групи і свідчить про більш виражений ушкоджуючий ефект при застосуванні традиційної дистанційної променевої терапії та розчину димексиду. Ерозивно-десквамативних реакцій в І групі виявлено у 3 (23,07%) пацієнтів, а в ІІ групі у 4 (28,57%), що вірогідно не відрізнялось.Але, що стосується катаральних проявів, то картина вочевидь говорить на користь ІІ групи дослідження. В І групі з катаральною реакцією виявлено 2 (15,38%) пацієнти, а в ІІ групі 8 (57,14%). Аналізуючи отримані результати, можна відзначити, що застосування дистанційної променевої терапії в режимі мультифракціювання денної дози вірогідно (р=0,05) знижує променеві реакції слизової сечового міхура.Так, реакції 3 ступеню (виразкові) різняться в 4,31 рази на користь ІІ (дослідної) групи де використовували режим мультифракціювання та заливки препарату «Емоксипін».Реакції 2 ступеню (ерозивно-десквамативні) різняться в 1,24 рази і також говорять на користь ІІ групи, але цей показник не вірогідний.Реакції 1 ступеню (катаральні) різняться в 3,72 рази, що має достатню вірогідність на користь лікування проведеного в ІІ групі хворих.Аналізуючи отримані результати, можна відзначити, що застосування ДПТ в режимі мультифракціювання денної дози вірогідно (р=0,05) знижує променеві реакції слизової сечового міхура. Так, реакції 3 ступеню (виразкові) різняться в 4,31 рази на користь ІІ (дослідної) групи де використовували режим мультифракціювання та заливки препарату «Емоксипін». Реакції 2 ступеню (ерозивно-десквамативні) різняться в 1,24 рази і також говорять на користь ІІ групи, але цей показник не вірогідний. Реакції 1 ступеню (катаральні) різняться в 3,72 рази, що має достатню вірогідність на користь лікування проведеного в ІІ групі хворих. Таким чином, проведений дослід показав, що використані базові препарати димексиду та емоксипін мають різну направленість дії. Так, при вираженому фіброзі стінки сечового міхура та інфекційному процесі перевагу можно віддати використанню розчину димексиду, а у хворих з гематурією та порушенням цілісності стінки сечового міхура (ерозивний або виразково-некротичний цистит) найбільш ефективно використання «Емоксипіну». Дія інсталяцій сечового міхура у хворих з променевими циститами, що обтяжені інфекційним процесом, в порівнянні з традиційними методами терапії дозволило скоротити час перебування хворих у стаціонарі на 6-7 днів.
Keywords: рак сечового міхура; антиоксиданти; дистанційна гамма-терапія; променеві реакції; променеві ушкодження; цистит