ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА КЛІНІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ РІЗНИХ МЕТОДІВ ЛОКАЛЬНОЇ АНЕСТЕЗИЇ У ЛІКУВАННІ КАРІЄСУ ЗУБІВ ТА ПУЛЬПІТУ - Мунтян, О.В.; Мунтян, В.Л.; Шинкарук – Диковицька М.М.,; Бєляєв, Е.В.; Горай, М.А. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведено порівняння ефективності різних методів місцевого знеболення у пацієнтів: 109 - з гострим глибоким карієсом зубів, 18 – з гіперемією пульпи і гострим травматичним пульпітом і 25 – гострими і хронічними формами пульпіту, які потребували місцевого знеболення стоматологічного лікування. 30 здорових осіб із відсутністю каріозних уражень і пульпіту аналогічних груп зубів, ідентичного вікового періоду слугували контролем. Для ефективного проведення місцевого знеболення під час амбулаторного лікування пацієнтів з гострим глибоким карієсом зубів, гіперемією пульпи і гострим травматичним пульпітом біологічним методом маючи на меті збереження життєдіяльності пульпи та її функцій доведена перевага внутрішньокісткового методу знеболення. Знеболення стоматологічних маніпуляцій під час лікування пацієнтів з гострими і хронічними формами пульпіту екстирпаційним методом на нашу думку доцільно проводити інфільтраційним, провідниковим та внутрішньокістковим методами введення амідних анестетиків з вмістом катехоламінів 1:100000, які дозволяють попередити кровоточивість пульпи при лікуванні.
Keywords: карієс зубів; пульпіт; місцеве знеболення