ОЦІНКА МОЗКОВОГО КРОВОТОКУ І РІВНЯ СВІДОМОСТІ У ПАЦІЄНТІВ З СИНДРОМОМ ГОСТРОЇ ЦЕРЕБРАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ - Ніконов, В.В.; Білецький, О.В.; Курсов, С.В.; Феськов, О.Е.; Остапенко, В.М. (Світ медицини та біології, 2019)
В статті стверджується, що стан артеріального припливу до головного мозку, що визначається за результатами реоенцефалографії, має відповідати його метаболічним потребам, що зумовлені, в тому числі, станом функції свідомості. Демонструються окремі приклади з обстеження 116 пацієнтів з синдромом гострої церебральної недостатності, у тому числі, 24 пацієнта - після перенесеної черепно-мозкової травми, 53 – після гострого порушення мозкового кровообігу, 31 пацієнт – з дисциркуляторною енцефалопатією і 8 пацієнтів – з постреанимационной хворобою після зупинки ефективного кровообігу. Показано, що в більшості випадків має місце дуже тісний зв’язок між інтенсивністю мозкового кровоплину та оцінкою депресії функції свідомості за шкалою ком Глазго, однак, у 36,2% пацієнтів цієї залежності не знайдено – спостерігалось пригнічення свідомості при збереженому кровотоку за результатами реоенцефалографії.Для тих хворих, в яких зазначена залежність була клінічно очевидною, величина коефіцієнту лінійної кореляції становила 0,877 (p
Keywords: реоенцефалографія; гостра церебральна недостатність; мозковий кровотік; свідомість