ПОЛІМОРФІЗМ C825T (RS5443) ГЕНА 3-СУБОДИНИЦІ G-ПРОТЕЇНУ ТА ВІДДАЛЕНИЙ ПРОГНОЗ ХВОРИХ З СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Пивовар, С.М.; Рудик, Ю.С.; Лозик, Т.В.; Гальчінська, В.Ю. (Світ медицини та біології, 2019)
Прогнозування несприятливого плину серцевої недостатності є вельми актуальним. Метою роботи було визначення впливу поліморфізму C825T (RS5443) гена β3-субодиниці G-протеїну на віддалений прогноз хворих з серцевою недостатністю. До дослідження включено 170 хворих з серцевою недостатністю на фоні після інфарктного кардіосклерозу. За допомогою полімеразної ланцюгової реакції визначали поліморфізм C825T (RS5443) гена 3-субодиниці G-протеїна. Проводили добове моніторування ЕКГ, Допплер-ехокардіоскопію. Період спостереження склав 3 роки, протягом якого оцінювали перебіг захворювання, враховували розвиток пароксизмів фібриляції передсердь, частоту госпіталізацій з приводу декомпенсації захворювання, смертність. Визначено частоту поліморфних варіантів C825T (RS5443) гена 3-субодиниці G-протеїну серед хворих. 47 % пацієнтів є гомозиготними носіями алелі С825, 47 % пацієнтів – гетерозиготи (С825Т), 11 з 170 хворих є гомозиготами за Т алелем. Гомозиготні хворі за Т алелем молодші на 7,5 років, порівняно до гомозиготних пацієнтів за С алелем та на 6 років порівняно з гетерозиготами (р < 0,01). На протязі 3 років у гомозиготних за Т алелем хворих спостерігається збільшення кінцево-діастолічного об’єму лівого шлуночка (на 6 %, р < 0,05) та зменшення величини фракції викиду лівого шлуночка (на 11 %, р < 0,05). У 5 з 11 хворих з серцевою недостатністю, що є гомозиготними за Т алелем (ТТ) на третій рік спостереження у реєструється патологічна кількість шлуночкової екстрасистолії. Серед гомозиготних за С алелем (СС) та гетерозиготних (СТ) пацієнтів даний вид порушення ритму реєструється вірогідно рідше (χ2 = 6,854; р < 0,05). Виявлено тенденцію до більшої частоти госпіталізації хворих з приводу декомпенсації серцевої недостатності протягом 3 років в групі пацієнтів, що є гомозиготами за алелем Т.
Keywords: серцева недостатність; клінічний перебіг; фібриляція передсердь; C825T (RS5443) поліморфізм; ген; 3-субодиниця G-протеїна