ДЕФІЦИТ ЦИНКУ У ПАЦІЄНТІВ З ГОСТРОЮ ЦЕРЕБРАЛЬНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ: ФАКТОРИ РИЗИКУ І ПРОГНОСТИЧНІ МАРКЕРИ - Терів, П.С.; Удовицька, Н.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Проведене подвійне констатуюче обсерваційне клінічне дослідження за участю 60 пацієнтів з гострою церебральною недостатністю які потребували інтенсивної терапії. У всіх пацієнтів фіксували стать, вік, клінічні характеристики пацієнта, медикаментозну підтримку, вміст цинку в крові. Серед обстежених пацієнтів частота реестрації гіпоцинкемії становила 35%. Встановлено, що у зазначених хворих стать, вік, оцінки глибини порушень свідомості, тяжкості стану пацієнта, наявність ознак синдрому системної запальної відповіді, гастроінтестинальної недостатності, артеріальний перфузійний тиск, потребу в штучній вентиляції легень і призначенні атарактиків є факторами ризику виникнення цинкового дефіциту, на основі яких було створено модель прогнозування розвитку цинк-дефіцитного стану.
Keywords: цинк; гостра церебральна недостатність; інтенсивна терапія; прогноз