КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РАНОВОГО ПРОЦЕСУ В РАННЬОМУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ ПІСЛЯ РАДИКАЛЬНОЇ УРАНОСТАФІЛОПЛАСТИКИ - Ткаченко, П.І.; Доленко, О.Б.; Лохматова, Н.М.; Білоконь, С.О.; Доброскок, В.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було вивчення клінічної ситуації та морфологічної структури біоптатів слизово-окісних клаптів піднебіння у дітей з його вродженими незрощеннями до оперативного втручання та в ранньому післяопераційному періоді після радикальної ураностафілопластики. Дослідження клінічної характеристики та загально соматичного стану у дітей з цією патологією до оперативного втручання дозволило виявити у них виражені анатомічні та функціональні порушення. Вивчення ранового процесу в ранньому післяопераційному періоді після радикальної ураностафілопластики за допомогою морфологічної структури біоптатів слизово-окісних клаптів піднебіння дає змогу спрогнозувати ступінь вірогідності формування щільного рубця, та скласти індивідуальний план лікувально-профілактичних і реабілітаційних заходів для цієї категорії хворих.
Keywords: діти; вроджені незрощення піднебіння; репаративна регенерація