ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ГІПЕРТЕНЗИВНОГО СЕРЦЯ У ГІРНИКІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Шейко, С.О.; Колб, Н.О. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою дослідження було вивчити клінічні і структурно-функціональні особливості ГС у гірників з АГ зі стажем роботи більше 10 років і розробити клініко-функціональні критерії його діагностики. Обстежено 127 гірників підземних та 58 чоловіків поверхневих професій віком 35-55 років, зі стажем роботи в гірничих умовах понад 10 років, з нормальним високим артеріальним тиском (АТ), гіпертонічною хворобою І і ІІ стадії, які склали відповідно основну та допоміжну групу. 30 практично здорових чоловіків, які не працюють в шкідливих умовах, склали контрольну групу №1. 30 практично здорових гірників поверхневих професій склали контрольну групу №2. Проведено загально-клінічне обстеження хворих, електрокардіографію (ЕКГ), добове моніторування АТ. Структурно-функціональний стан серця вивчали за допомогою одно- і двомірної ехокардіографії (ЕХО-КГ) на апараті «PHILIPS-HDI 1500» за стандартною методикою.. Методологічний підхід вивчення маси ЛШ побудований на основі формули Devereux (Pen Convention).Результати статистично опрацьовані з використанням програми «STATISTICA® 6.0 for Windows».В контрольній групі здорових чоловіків ІММЛШ та ВТСЛШ відповідно складали 93,7% ± 1,27 г/м2 і 0,41± 0,01. В групі здорових гірників ІММЛШ дорівнював 117,6 % ± 8,52 г/м2, а ВТСЛШ - 0,44± 0,01. Ці дані свідчать про переважаючий розвиток у здорових гірників концентричного ремоделювання, а у 25,2% з них – фізіологічної ГЛШ. На відміну від патологічної ГЛШ, фізіологічна «робоча» ГЛШ не супроводжується формуванням діастолічної дисфункції (ДД) ЛШ. Структурно-функціональний стан серця гірників підземних професій та гіпертензивного серця у гірників представлений різними варіантами геометрії лівого шлуночка: нормальною геометрією, концентричним ремоделюванням, концентричною та ексцентричною ГЛШ. У 98,5% гірників має місце концентричний структурно-функціональний тип гіпертензивного серця, в основі якого лежить розвиток концентричної ГЛШ та концентричного ремоделювання ЛШ. Концентричну гіпертрофію ЛШ діагностували у 86,2% гірників, концентричне ремоделювання - у 12,3% пацієнтів. У 1,5% гірників основної групи реєстрували ексцентричний тип гіпертензивного серця, в основі якого лежить розвиток ексцентричної ГЛШ. У 14,7% гірників основної групи з ГХ ІІ стадії розвивається гіпертрофія правого шлуночка, що підтверджувалось даними електрокардіографії та даними інструментальних методів дослідження. Отже, гіпертензивне серце - це структурно-функціональні порушення всіх (правих і лівих) відділів серця з раннім розвитком діастолічної дисфункції, діастолічної серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду.В результаті дослідження виділено три стадії гіпертензивного серця. Перша стадія характеризується відсутністю клінічних проявів серцевої недостатності при значному фізичному навантаженні. На ЕГК реєстрували ГЛШ. При Ехо-КГ дослідженні - КДР ЛП до 3,5 см, концентричну гіпертрофію та концентричне ремоделювання ЛШ, значення відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення ЛШ 3,0-3,5, значення ФОЛП> 82%.На другій стадії клінічні прояви діастолічної дисфункції з’являються при значному фізичному навантаженні. При Ехо-КГ дослідженні - концентрична гіпертрофія ЛШ, КДР ЛП до 4,0 см. Знижуються компенсаційні можливості ЛП- ФОЛП< 82%. Показник відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення ЛШ > 3,5, значення ФОЛП > 82%. Мали місце ознаки діастолічної дисфункції правого шлуночка: відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення правого шлуночка >3,35. Третя стадія характеризується наявністю клінічних проявів серцевої недостатності, які з’являються при звичайному фізичному навантаженні. На ЕКГ реєструється Р-mitral з ознаками перенавантаження ЛШ. При Ехо-КГ дослідженні виражена ГЛШ (концентрична або ексцентрична), збільшується КДР ЛП до 4,5-5,0 см. Значення фракції опорожнення лівого передсердя (ФОЛП) < 82%, відношення фази повільного наповнення до фази швидкого наповнення (ФПН/ФШН) > 3,5 см. При значеннях ФВ ЛШ > 40% діагностували переважання діастолічної серцевої недостатності ЛШ, а при значеннях ФВ ЛШ < 40 % - переважання систолічної серцевої недостатності.Особливістю гіпертензивного серця у гірників підземних професій є розвиток його на тлі фізіологічної «робочої» ГЛШ. У гірників підземних професій переважають такі варіанти ремоделювання ЛШ: концентрична гіпертрофія лівого шлуночка (86,2%) і концентричне ремоделювання (12,3%). На ранніх стадіях розвитку гіпертензивного серця у гірників формується діастолічна дисфункція лівого шлуночка, яка на пізніх стадіях трансформується в діастолічну серцеву недостатність з подальшим приєднанням систолічної серцевої недостатності. Ранні стадії формування ГС характеризуються гіперфункцією лівого передсердя зі збільшенням фракції опорожнення лівого передсердя, яка компенсує діастолічну дисфункцію лівого шлуночка. У гірників з ГС рано порушується структурно-функціональний стан правого шлуночка, що проявляється діастолічною його дисфункцією.
Keywords: артеріальна гіпертензія; гіпертензивне серце; ремоделювання лівого шлуночка