СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЯТРОГЕННИХ ПАТОЛОГІЙ ВЕРХНЬОЩЕЛЕПНИХ СИНУСІВ - Гулюк, А.Г.; Варжапетян С. Д., S.D.; Баранник, Н.Г. (Світ медицини та біології, 2019)
Дослідження було спрямоване на систематизацію сучасних стоматогенний ятрогеній на підставі аналізу літературних даних і власних спостережень. Значення слова ятрогенія включає в себе всі випадки післяопераційних станів, нові захворювання після лікування, ускладнення захворювань в разі невдалого лікування або діагностики, негативні наслідки медичної діяльності, випадки одужання пацієнта всупереч медичного втручання. Ятрогенія - це стан пацієнта, при якому встановлено факт впливу лікарського втручання на її розвиток і формування, або її перебіг, або її результат (позитивний або негативний). Результат стоматогенний ятрогении може проявлятися у вигляді: ятрогенного одужання, ятрогенного ускладнення основної хвороби, ятрогенного шкоди здоров'ю, розвитку ятрогенного супутнього захворювання. На прикладах клінічних випадків була встановлена систематизація стоматологічної ятрогенії.
Keywords: ятрогенія; стоматогенна ятрогенія; ятрогенний верхньощелепний синусит; систематизація ятрогеній