УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ СІДНИЧОГО НЕРВА У ЩУРІВ З ГЕМОРАГІЧНИМ ІНСУЛЬТОМ - Довгань, І.М. (Світ медицини та біології, 2019)
У експерименті досліджували зміни у сідничому нерві після моделювання локального геморагічного інсульту. Інсульт щурів лінії Wistar моделювали шляхом введення аутологічної крові у праву гемісферу. На 10 і 30 добу експерименту лівий і правий сідничий нерв щурів досліджували методом електронної мікроскопії. Встановлено білатеральну дегенерацію у сідничому нерві, головним чином шляхом пошкодження мієлінових нервових волокон. На 10 добу діаметр мієлінових волокон у лівому і правому нерві зменшився на 20,5% і 18,3% порівняно з контролем (р
Keywords: сідничий нерв; геморагічний інсульт; нейродегенерація