РОЗВИТОК АРТЕРІАЛЬНИХ СУДИН ШЛУНКУ У ПІЗНЬОМУ ПЛОДОВОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ ТА У НОВОНАРОДЖЕНИХ ЛЮДИНИ - Лойтра, А.О.; Шкробанець, A.A.; Бойчук, О.М.; Лопушняк, Л.Я.; Дмитренко, Р.Р.; Руснак, В.Ф.; Галагдина, А.А. (Світ медицини та біології, 2019)
Метою роботи було вивчити розвиток артеріальних судин шлунка у пізньому плодовому періоді пренатального онтогенезу людини та стан артеріальної системи органу в новонароджених.Методами ін’єкції з наступним просвітленням або рентгенографією, макро-мікроскопічного препарування, графічної реконструкції вивчений розвиток артеріальних судин шлунка 25 трупів плодів пізнього плодового періоду (плоди 7-го – 10-го місяців) та 5 новонароджених.Впродовж 7-8-го місяців плодового періоду ліва шлункова артерія у всіх випадках була першою гілкою, яка відходила від черевного стовбура. Вона на рівні кардіальної частини шлунка, у 14 випадках (з 15 досліджених) поділялася на 2 гілки – передню та задню, а 1 випадку на 3 – передню, середню та задню. Права шлункова артерія у 5-и випадках є гілкою спільної печінкової артерії, у 8-и – власне печінкової та у 2-х – лівої гілки останньої. У 11 випадках вона представлена одним стовбуром та анастомозує з передньою гілкою лівої шлункової артерії шляхом безпосереднього з’єднання, або за допомогою бічних гілок.Судини шлунка плодів 9-10-го місяців вивчені на 10 об’єктах. Ліва шлункова артерія у 9-и випадках поділяється на передню та задню гілки, в 1-му представлена одним стовбуром. Права шлункова артерія у 6-и випадках гілка власне печінкової артерії, у 4-х – спільної. У 7 спостереженнях артерія поділяється на 2 гілки (передню та задню), які анастомозують з відповідними гілками лівої шлункової.Судини шлунка новонароджених вивчені на 5 об’єктах. Ліва шлункова артерія у всіх випадках поділяється на передню та задню гілки. Права шлункова артерія відходила від власне печінкової і в усіх випадках представлена однією судиною, яка безпосередньо, або вторинними гілками анастомозує з передньою гілкою лівої шлункової.У плодів 7-10 місяців та у новонароджених переважає біфуркаційний тип розгалуження лівої шлункової артерії, в той час як права в більшості випадків представлена одним стовбуром. На момент народження найбільшими за діаметром судинами шлунка є ліва шлункова та права шлунково-чепцева артерії, в той же час як ареал розповсюдження гілок лівої шлункової артерії є набагато більшим. В стінці шлунка плодів та новонароджених визначаються добре розвинені підсерозне та підслизові (поверхневе та глибоке) сплетення, в той час як у м’язовій оболонці артеріальні судини утворюють поодинокі анастомози.
Keywords: артерії; шлунок; розвиток; ембріональний період; новонароджений