ВПЛИВ НИЗЬКИХ ДОЗ КАДМІЮ ЦИТРАТУ НА КАРДІОГЕНЕЗ ЕМБРІОНІВ ЩУРІВ - Нефьодова, О.О.; Єрошенко, Г.А.; Задесенець, І.П.; Шаторна, В.Ф.; Нефьодов, О.О.; Кузнецова, О.В. (Світ медицини та біології, 2019)
Кадмій - це один з небагатьох токсичних важких металів, фізіологічна функція якого в організмі людини на теперішній не встановлена. Cd проявляє свій токсичний вплив при дуже низьких концентраціях і має гострий і хронічний вплив на стан здоров'я. Метою дослідження було експериментальне визначення впливу низьких доз кадмію цитрату на морфометричні показники серця ембріона, передсердно-шлуночкові клапани та коронарні судини при внутрішньошлунковому введенні вагітним самицям щура. Доза цитрату кадмію складала 1,0 мг/кг маси тіла. Експериментально визначено, що вплив цитрату кадмію в зазначеній дозі призводить до зменшення обсягу ендокардіальних подушок передсердно-шлуночкового каналу та зниження кардіофетального індексу у ембріонів щура. В той же час спостерігається збільшення діаметру вінцевих артерій на 11,3%.
Keywords: кардіогенез; ембріон щура; ендокардіальні подушки серця; цитрат кадмію